Pandemi sürecinde Toplumsal Statü

 


 Pandemi sürecinde toplumsal statü

 

 

 

 

Covid-19 ülkemizde 11 Mart 2020 tarihinden itibaren görülmeye başlanmış bir pandemi hastalığıdır. Ülkemizin alışık olmadığı bu pandemi ile  savaşmak bizim için oldukça zorlu geçmektedir. Ben bu yazıda Bu sereç zarfını toplumsal statü  ve toplumsal roller açısından incelemeye çalışacağım. Öncelikle toplumsal statünün ne olduğunu açıklayalım: Toplumsal Statü, sosyal hiyerarşide kişinin konumuna, toplumda işgal ettiği, kapladığı yere denir.    Statüler kişiye toplum içinde hak ve sorumluluklar yükleyen bir kavramdır. Bireyler toplum içinde aynı anda pek çok statüye sahip olabilirler.  Mesela kişiler aynı zamanda iş insanı, baba, abi, abla, anne sporsever vb. olabilir. O kişinin baba olması iş adamı olmasına engel değildir, anne olması iş insanı olmasına engel değildir ya da futbol taraftarı olması herhangi bir siyasi parti de rol almasına engel olamaz.  

 

Statüler kişinin belirli yerlerdeki saygınlığını belirler.  Toplumsal statü aileden, soy bağlarından, mesleklerden, mesleklerin işlevsel yararlılığından, kişinin eğitim düzeyinden, biyolojik özelliklerden ve din gibi belirli olgularla belirlenir. Toplumsal rol ise statülerle bağımlı olarak toplumun kişilerden beklediği davranışların karşılığıdır. Mesela bir doktordan, öğretmenden yada polisten beklenilen davranışlar toplum tarafından aynı düzeyde belirlenen belirli davranışlardan ibarettir. Toplum statülere yüklenen rollerin yerine getirilmesi için kişiye baskı uygular. Mesela benim anahtar, temel statüm öğrencilik. Toplumun (ailem, akrabalarım, komşu vb.) benden beklentisi iyi bir derece ile okulu bitirmem ve öğrenciliğin gerektirdiği rolü oynamam olacaktır.  Bir  doktorun rolü hastasını muayene etmek, polisin rolü adaletli olması, bir öğretmenin rolü ise öğrencilerine bir şeyler öğretmektir. Aksi taktirde doktor hastasını muayene etmez, öğretmen öğrencisine  bir şeyler öğretmezse toplumsal rollerini yerine getirmemiş olacaklar ve toplum tarafından mesleki saygınlıklara zarar vermiş olacaklardır.  

 

Covid-19 sürecinde anladığımız, farkına vardığımız bir konu statü ve roller konusudur. Bu pandemiden önce toplumsal statü olarak belirli meslekler ön plandaydı. Bu meslekler; öğretmenlik, avukatlık, doktorluk, savcılık, mimarlık, mühendislik  gibi toplumsal olarak statüsü yüksek görünen meslekler, bol kazançları olan toplum tarafından tercih edinilmesi istenen mesleklerdi. Toplum tarafından tercih edilmesi istenilen bu mesleklerin Covid-19 süreci boyunca işlevsel yararlılığının kısmen bulunmadığı ya da daha az faydası bulunduğu apaçık bir şekilde ortadadır. Bu süreç zarfı boyunca toplumsal statüsü düşük olduğu halde işlevsel yararlılık açısından topluma fayda sağlayan mesleklerde statü yükselmesi görülmüştür.  Bu mesleklerden bazıları; çöpçüler, postane çalışanları, market çalışanları, polisler, en çok sağlık çalışanları olarak örneklendirilebilir.  

 


-------------


eklemek istediğiniz bir şeyler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz


Yorumlar